Dan varne rabe interneta praznujemo 6. 2. 2024. Na šoli bomo v mesecu februarju namenili nekaj šolskih ur varni rabi interneta in mobilnih naprav..

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljamo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedemo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja.
Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.
Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja, smo v okviru dneva varne rabe interneta pripravili številne aktivnosti, s katerimi osveščamo o problematiki spletnega nasilja. Vabimo vas, da se pridružite našim aktivnostim ali pa pripravite svoje in tako osveščate o problematiki spletnega nasilja.

vir: www.safe.si

Na safe.si so pripravili dva osveščevalna videa Kako pomagaš, če si priča …

Praznovanju varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo od 1.2. do 10.2. prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V številnih zanimivih TV, radijskih in spletnih vsebinah bodo opozorili na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim. Več na strani https://safe.si/novice/program-rtv-slovenije-ob-dnevu-varne-rabe-interneta-2024.

 • 1.2.2024, TV Slovenija 1, 21.05 Digitalno varni: Dekliška druščina, švicarska dokumentarna oddaja – dokumentarni film o 14-letni vplivnici Leonie iz Berlina, ki ima 1,5 milijonov sledilcev.
 • 2.2.2024, spletni portal rtvslo.si, Digitalno pametni 2, serija kratkih posnetkov, ki opozarjajo starše predšolskih otrok na pasti spleta. Vsi posnetki bodo od 2. februarja 2024 dalje na voljo na spletnem portalu Živ Žava, predvajali pa se bodo tudi na Televiziji Slovenija med oddajo Živ Žav (napovednik).
 • 5.2.2024, Radio Slovenija – Prvi, Svetovalni servis, kjer bodo s strokovnjakom razdelali tveganja, ki grozijo tako mladim kot starejšim pri uporabi spleta.
 • Dan varne rabe interneta, 6.2.2024, TV Slovenija 1, 17.10 (Ne)varni: digitalno odvisni, pogovorna oddaja za mlade, oddaja, v kateri bodo s strokovnjaki, znanstveniki, vzorniki mladih, vplivneži in drugimi gosti odpirali vprašanja in iskali odgovore na izzive, ki zaznamujejo naša življenja, prepletena z uporabo zaslonov, od računalniških do telefonskih.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.05 Digitalno varni: Družbeni fenomeni: Digitalna odvisnost, izobraževalno-dokumentarni film, v izobraževalno-dokumentarnem feljtonu so svoje zgodbe zaupali tisti, ki so se srečali s prekomerno rabo in tisti, ki so se zavedali, da je pravo življenje mogoče najti le v realnem, in ne v virtualnem svetu.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.35 Digitalno varni: Zasvojeni s tehnologijo, španska dokumentarna oddaja, dokumentarni film, ki prikazuje vzroke in posledice odvisnosti od substanc, ki jih najstniki zaužijejo prek zaslonov mobilnih telefonov, kot so družbeni mediji, pornografija in spletne igre.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Torkov kviz posvečen varnosti na interentu
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Studio ob 17-ih o pomenu varne rabe interneta.
 • 8.2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Ujete v medmrežju, češko-slovaška dokumentarni film, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2458 spolnih plenilcev.
 • 9.2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Instagram brez filtra, francoska dokumentarna oddaja o vplivu Instagrama na mladostnike in družbo
 • 10.2.2024, TV Slovenija 1, 21.00 Digitalno varni: Učinek TikToka, britanska dokumentarna oddaja o uspehu TikToka.

vir: www.safe.si

Dostopnost