Tudi letos smo se na naši šoli pridružili projektu Tradicionalni slovenski zajtrk.

V duhu današnjega dneva slovenske hrane, je bil naš Tradicionalni slovenski zajtrk v celoti sestavljen iz živil, ki so jih pridelali oziroma predelali lokalni dobavitelji.

Z veseljem so učenci in otroci v vrtcu pozobali črni kruh, namazan z okusnim maslom, ki se ponaša z znakom izbrana kakovost in sladkim medom lokalnih čebelarjev, teknila so jim tudi sočna jabolka z znakom izbrana kakovost. Zaradi lončka toplega ekološkega mleka je bil okus zajtrka še bogatejši.

Res je, lokalno pridelana hrana, ki je rezultat pridnih rok slovenskih kmetov in čebelarjev, tekne najbolj!

Letošnji 13. Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit – »Kruh za zajtrk – super dan!«

Nismo pa pozabili tudi na čebelice in pomen medu. Na šoli celo šolsko leto potekata kar dva čebelarska krožka. Mentor čebelarskega krožka starejših učencev Aleš Razinger je otrokom na kratko predstavil delo čebelarjev, čebelarsko zaščitno obleko ter poudaril pomen uživanja medu za zdravje. Učenec 7. razreda Žan Štrukelj je zaigral na harmoniko vsem poznano pesem Lojzeta Slaka Čebelar. Ostali učenci pa so z njim navdušeno zapeli.

Učenci po celotni razredni stopnji so bili že cel teden zelo ustvarjalni. Veliko so se pogovarjali o kruhu, o medu in čebelah, pomenu lokalno pridelane hrane. Nastalo je kar nekaj razstav, ki krasijo šolske panoje in hodnike. Tudi učenci 1. b razreda, z učiteljico Andrejo, so raziskovali na temo Od zrna do kruha ter izdelovali čebelice. Pripravili so razstavo Od zrna do kruha. Prebrali so pravljico Bogata in uboga sestra ter si ogledali posebno oddajo Ribič Pepe.

Na predmetni stopnji so vsi razredi v okviru oddelčne skupnosti spoznavali pomen žita, kruha, kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, sadjarstva, pomen zajtrka za zdravo, uravnoteženo prehrano, za lažje delo v šoli

1 kg medu nam je podaril lokalni čebelar Stane Krnc. Najlepše se mu zahvaljujemo.

Vodja projekta: Barbara Bec Bekrić

 

 

Dostopnost