Živimo v času, ko mnogi govorijo o krizi vrednot. Ali imajo prav? Zavedati se moramo, da se rast človekove osebnosti začne v družini in se nadaljuje v šoli. Lepo je, da je ideja Abeceda odličnosti, mojstrstva in etike dr. Janeza Gabrijelčiča našla mesto v izobraževanju, saj je znanje ena temeljnih vrednot. Tako so vrednote povezale našo šolo z OŠ Trebnje in z OŠ Veliki Gaber, ki sta se prav tako priključili projektu Abeceda vrednot – rastem v sebi in s teboj, ki ga je koordiniral CIK Trebnje.

Učenci so pri slovenščini in pri urah oddelčne skupnosti iskali tiste vrednote, ki jih moramo poudarjati in razvijati, da bodo bogatile naše življenje. Bili so zelo motivirani za delo, pisali so literarne prispevke na posamezne vrednote, čudoviti miselni vzorci pa potrjujejo njihovo ustvarjalnost.

Projekt smo zaključili s skupno prireditvijo, ki je bila 21. februarja 2014 na CIK-u, na kateri se je posamezna šola predstavila s kratkim programom. Naši tretješolci so pod mentorstvom učiteljice Katje Kramer Simončič predstavili prizorček Ljubo doma, kdor ga ima, v katerem so prikazali vrednote DOM, DRUŽINA, DOMOVINA, DOMOLJUBJE.

Ob tej priložnosti je bila v avli CIK Trebnje otvoritev razstave miselnih vzorcev, ki bo na ogled do konca marca.

Piko na i pa predstavlja skupna knjižica Abeceda vrednot – rastem v sebi in s teboj, v kateri je 25 miselnih vzorcev, ki prikazujejo vrednote na posamezno črko abecede in 25 literarnih prispevkov.

Janja Jerovšek

Dostopnost