16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Na ta dan od leta 1979 praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. 

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 800 milijonov ljudi na svetu, ki je kronično podhranjenih, na drugi strani je pa več kot 670 milijonov odraslih in 120 milijonov deklic in dečkov (starostna skupina 5 – 19 let) debelih in več kot 40 milijonov otrok mlajših od 5 let je prekomerno hranjenih.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen.  Zato ima šola pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Naša dejanja so naša prihodnost« (Our Actions are our Future). Ob svetovnem dnevu hrane se bo Krajevna organizacija RK Šentrupert vključila v vseslovensko akcijo DROBTINICA.

Prostovoljci KORK bodo skupaj z mladimi člani RK OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert pred trgovino na trgu v Šentrupertu v zameno za prostovoljne prispevke ponujali kruh, krušne izdelke, peciva in druge dobrote. Zbrana sredstva bodo namenili šolskemu skladu OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert za pomoč šoloobveznim otrokom iz socialno šibkejšega okolja pri subvencioniranju toplega obroka.
Akcija bo potekala v soboto, 19. oktobra od 7. do 12. ure.

Prosimo vas, da se vključite v akcijo, povabite svoje sorodnike, prijatelje in znance. Izdelke za akcijo Drobtinica na šoli zbira mentorica mladih članov RK, pedagoginja Marta Mencin. Iskani so predvsem pekovski izdelki (kruh, pecivo, piškoti …).

Naj bo letošnji svetovni dan hrane spodbuda za vse nas, da bomo s hrano spoštljivo ravnali.

Barbara Bec Bekrić

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost