Približno dva tedna pred pričakovanim vrhuncem letošnje sezone gripe so tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kot po nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah po državi zaznali porast različnih okužb dihal, ki jih povzročajo rino-, adeno- in koronavirusi, pa tudi respiratorni sincicijski virus (RSV) in seveda gripa tipov A in B.

Število primerov narašča. Trenutno med bolniki prevladujejo otroci, kmalu se jim bodo bolj množično pridružili odrasli. Epidemije še ni, je pa pričakovana. Zelo pomembno je razumno ravnanje ob takšnih razmerah. Kdor zboli, naj okužbe ne širi naokoli, temveč naj ostane doma, seveda ob ustreznem posvetovanju z zdravnikom. Če kašlja, naj to počne odgovorno, v rokav ali dovolj velik robec.

Da bi se izognili okužbi, je treba skrbeti za higieno, še posebej v bližini bolnika. Potrebno je redno umivanje rok s tekočim milom. Če se da, naj se izogibamo dotikanju površin, ki so lahko okužene (npr. miza, ki jo uporablja oboleli), še bolj pa zanašanju teh klic na lastno telo z dotikanjem oči in ust.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. V prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo ter tudi drugimi okužbami dihal. Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost